Heeft asbest invloed op de waarde van vastgoed?

1 november 2023 | Vastgoed Actueel

Asbest is een zorgwekkend woord voor potentiële kopers. Het werd vroeger veel in de bouw gebruikt, maar is sinds 1999 verboden. Toch bevatten veel oudere panden nog asbest. Dit kan problematisch zijn als je je huis of bedrijfspand wilt verkopen, en daarom is het verstandig om een asbestinventarisatierapport op te laten stellen. Potentiële kopers kunnen zich zorgen maken over de aanwezigheid van asbest en zich afvragen of het van invloed is op de verkoopprijs. Hier gaan we dieper in op hoe asbest de prijzen van vastgoed beïnvloedt en wat je eraan kunt doen.

Kun je vastgoed met asbest verkopen?

Een huis of bedrijfspand met asbest kan nog steeds verkocht worden en dit hoeft meestal geen probleem te zijn om een hypotheek te krijgen. Maar er is een belangrijke regel: een verkoper die weet dat er asbest aanwezig is, moet dit melden aan potentiële kopers. Dit is een wettelijke verplichting. Het betekent gewoon dat je eerlijk moet zijn over de aanwezigheid van asbest als je ervan op de hoogte bent. Als je niet wist dat er asbest aanwezig was en je hebt geen specifiek asbest-onderzoek uitgevoerd, hoef je niet actief te zoeken naar asbest om het pand te verkopen.

Wat is de invloed van asbest op de waarde van het huis?

Asbest kan zeker een effect hebben op de waarde en verkoop van een huis (ook bij bedrijfsmatig vastgoed). Als er asbest aanwezig is in een woning, is de eigenaar volgens de wet verplicht dit te melden aan potentiële kopers. Dit betekent niet dat je geen koper kunt vinden, maar het kan invloed hebben op hun interesse in je woning.

De impact hangt af van hoeveel asbest er is en in welke staat het verkeert. Als er veel asbest is, kunnen kopers terughoudend zijn. Bovendien kunnen ze er tijdens inspecties achter komen dat er asbest is, waardoor ze extra kosten moeten gaan maken. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over asbest in huis en, indien nodig, de kosten voor verwijdering of vermindering van de verkoopprijs te bespreken.

Kun je asbest verwijderen?

Het lijkt misschien slim is om asbest meteen van je eigendom te laten verwijderen als je het ontdekt, maar dat is niet altijd de beste keuze. Asbest is eigenlijk het gevaarlijkst als je het probeert te verwijderen, omdat dit het materiaal kan breken en de vezels kan vrijmaken. Dit kan gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

In sommige gevallen is het veiliger om het asbest gewoon te laten zitten, vooral als het in goede staat verkeert en niet wordt verstoord. Potentiële kopers kunnen bereid zijn een object te kopen met asbest, zolang ze weten dat het veilig is en dat er een plan is om het te beheren. Het is belangrijk om professioneel advies in te winnen voordat je stappen onderneemt met betrekking tot asbest op je eigendom.

Welke stappen moet je nemen?

Het is cruciaal om actie te ondernemen om de situatie zo duidelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers bij aanwezigheid van asbest. Zelfs als de aanwezigheid van asbest de waarde van je woning of bedrijfspand vermindert, moet je gewoon eerlijk zijn. Daarom is het verstandig om een asbestonderzoek te laten uitvoeren voordat je je huis te koop aanbiedt.

Het is belangrijk op te merken dat goed beheerd en onderhouden asbest, mits duidelijk gemeld door de verkoper, waarschijnlijk geen grote invloed zal hebben op de verkoopprijs. Maar als de koper zelf een onderzoek laat uitvoeren en asbest ontdekt waarvan jij niet op de hoogte was, is de kans groot dat ze om een lagere prijs zullen vragen.

Het is bovenal altijd verstandig een makelaar in te schakelen, zodat je samen de mogelijkheden en opties kunt bespreken en daarnaast niet voor verrassingen komt te staan.

Businesskans Bedrijfshuisvesting

Bedrijfsmatig vastgoed verkopen en verhuren al vanaf € 950,-

Meer blogs lezen

‘Grondhonger’ leidt tot forse prijsstijgingen van landbouwgrond

Uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in 2023 op bijna €80.000 lag.

Mijn huurder betaalt niet, wat nu?

Heeft jouw huurder een betalingsachterstand? Lees hier wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de huurder toch betaalt.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Een aanvraag is altijd vrijblijvend en kosteloos.
× Hoe kan ik u helpen?