Welke verzekeringen zijn nodig voor een bedrijfspand?

26 januari 2024

Zowel voor de verhuurder als voor de huurder zijn er diverse verzekeringen die van toepassing kunnen zijn op het bedrijfspand. Maar welke verzekering sluit de huurder af en welke worden door de verhuurder afgesloten? En zijn er ook verplichte verzekeringen?
Verzekeringen voor de verhuurder

Het is belangrijk om een gebouw te verzekeren tegen schade die ontstaat door brand, storm, diefstal of vandalisme. Hiervoor sluit een verhuurder een gebouwenverzekering af, de zakelijke variant van de opstalverzekering. De gebouwenverzekering is een standaard onderdeel om te verzekeren bij zakelijke verhuur. Deze verzekering vergoed onder andere bij brand-, inbraak- en waterschade, maar ook schade aan schuttingen, bijgebouwen en zonnepanelen. Het glas in ramen en deuren valt niet onder deze verzekering en hiervoor is het dus verstandig om een aparte glasverzekering af te sluiten (dit is een aanvulling op de gebouwenverzekering). Naast de gebouwen- en glasverzekering is het doorgaans verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen schade die door het gebouw ontstaat aan anderen of spullen van anderen.

Verzekeringen voor de huurder

Ga als huurder altijd na bij de verhuurder of de gebouwenverzekering door voorgenoemd eis afgesloten, zo kom je nooit voor verrassingen te staan. Het is voor een huurder verstandig om een inventaris- en goederenverzekering af te sluiten. Deze verzekering is gericht op de inboedel van het pand (alles wat los in het pand staat). Bij een inventarisverzekering bent u altijd verzekerd tot een bepaald bedrag, kijk dus altijd goed naar de waarde van uw inboedel en de uiteindelijk af te sluiten verzekering. Een inventarisverzekering is niet verplicht, maar wanneer je de verzekering niet afsluit moeten alle kosten bij schade door brand door de huurder zelf worden gedragen.

Het is ook voor huurders van belang om een bedrijfsschadeverzekering af te sluiten. Hoewel deze niet direct gelinkt is aan een bedrijfspand, is deze verzekering bedoeld voor de situatie waarin het bedrijfspand wat u huurt schade oploopt. Als deze schade aan het bedrijfspand ervoor zorgt dat u uw werk niet kunt uitvoeren, dan kunt u mogelijk terugvallen op de bedrijfsschadeverzekering. Bijvoorbeeld als het winkelcentrum waar u een winkel huurt brandschade oploopt en u door de herstelwerkzaamheden een aantal weken uw winkel niet kunt openen.

Natuurrampen

Niet alle schade wordt vergoed door een verzekering. Natuurrampen zoals een aardbeving of overstroming bijvoorbeeld vaak niet. Gelukkig komt dit in Nederland vrij weinig voor. Wijzigt de bestemming van uw pand? En wordt het gebouw daardoor aan meer gevaar blootgesteld? Ook dan bent u vaak niet verzekerd.

Businesskans Bedrijfshuisvesting

Bedrijfsmatig vastgoed verkopen en verhuren al vanaf € 950,-

Meer blogs lezen

Wel of niet kiezen voor btw-belaste verhuur?

De verhuur van een bedrijfspand is vrijgesteld van BTW, toch kiezen veel verhuurders voor een btw-belaste verhuur.

‘Grondhonger’ leidt tot forse prijsstijgingen van landbouwgrond

Uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in 2023 op bijna €80.000 lag.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Een aanvraag is altijd vrijblijvend en kosteloos.
× Hoe kan ik u helpen?