Wat doet een makelaar?

18 september 2023

Een makelaar fungeert als tussenpersoon bij de verkoop, aankoop en verhuur van onroerend goed. Als bedrijfsmakelaar is het hoofdzaak dat vastgoedobjecten met een bedrijfsmatige functie worden verkocht, verhuurd of aangekocht. Onder deze categorie vallen: kantoren, winkels, bedrijfshallen, horeca en bouwgrond. Maar ook bij bijzondere objecten, zoals recreatiegrond, agrarisch vastgoed, grasland en overig onroerend fungeert een makelaar als de ideale adviseur en tussenpersoon.

Wat doet een makelaar?

In de hoofdzin ondersteunt een makelaar bij de verkoop en verhuur van onroerend goed. Hierbij gaat de makelaar eerst langs bij de klant voor een adviesgesprek over onder andere de vraagprijs, de vorm van marketing, strategie en de eisen en wensen van de klant. Verder vallen in dit takenpakket: brochures maken, bezichtigingen, onderhandelingen, adviesgesprekken en koop- en huurovereenkomsten opstellen.

Maar een makelaar doet nog veel meer

U kunt een makelaar onder andere inschakelen voor:

  • De aankoop van onroerend goed;
  • Beheer van een vastgoedportefeuille;
  • Taxaties en waardebepalingen;
  • Advies over vastgoedontwikkelingen;
  • Advies over hypotheken;

Een makelaar kan worden ingeschakeld bij alle vragen over onroerend goed. Een makelaar is de kortste lijn om eenvoudige, maar ook minder eenvoudige, vragen te stellen. Dit komt doordat de makelaar een breed netwerk heeft in de vastgoedwereld.

Welke certificering heeft een makelaar?

Om als makelaar in het bedrijfsmatig vastgoed aan de slag te gaan zijn er verschillende cursussen van belang voor een certificering, namelijk:

  • De Basistheorie Vastgoeddeskundige;
  • De Specialisatie Bedrijfsmatig Vastgoed;
  • En de Praktijktoets Bedrijfsmatig Vastgoed.

Jaarlijks volgt een bedrijfsmakelaar diverse cursussen om de kennis op niveau te houden.

Wat kost een bedrijfsmakelaar?

De kosten van een makelaar zijn zeer verschillend. Voor de verkoop van een bedrijfsmatig object rekenen makelaars doorgaans 1% tot 2% aan courtage. Bij Businesskans Bedrijfshuisvesting verkopen wij bedrijfsmatige vastgoedobjecten al vanaf € 1.250,-.

Businesskans Bedrijfshuisvesting

Bedrijfsmatig vastgoed verkopen en verhuren al vanaf € 950,-

Meer blogs lezen

‘Grondhonger’ leidt tot forse prijsstijgingen van landbouwgrond

Uit nieuwe cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in 2023 op bijna €80.000 lag.

Mijn huurder betaalt niet, wat nu?

Heeft jouw huurder een betalingsachterstand? Lees hier wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de huurder toch betaalt.

Ontruimingsbescherming van een 230a-huurder: hoe zit het ook alweer?

De ontruimingsbescherming houdt in dat een huurder pas 2 maanden na aflopen huurovereenkomst kan worden gedwongen het gehuurde te ontruimen.

Wat kunnen we voor u betekenen?

Een aanvraag is altijd vrijblijvend en kosteloos.
× Hoe kan ik u helpen?